3 tips till badrumsplaneringen

3 tips till badrumsplaneringen

Att planera en badrumsrenovering är väldigt roligt men det finns flera saker som är viktiga att tänka på redan när man börjar. Att utgå från sina behov, skapa ett tidlöst rum att trivas i länge och att hålla det lättstädat är några tips som verkligen är värda att ta med sig, oavsett om man ritar och skissar på egen hand eller om man låter en badrumsleverantör hjälpa till.

Lista dina behov

Ett badrum kan ha väldigt många moderna funktioner och finesser och det finns otroligt många produkter att välja till. Inför en badrumsrenovering är det därför bra att börja med att göra en lista över vilka behov man faktiskt har. Vad kräver du av ditt nya badrum? Ska det bara vara funktionellt eller ska det samtidigt vara en plats för avkoppling?

Fundera på om dusch, bad eller kanske båda delarna fyller dina behov bäst. Finns det något annat som kan vara avgörande skriver du såklart ned det också, för att sedan kunna sätta igång med den verkliga planeringen av det nya badrummet.

Gör flera skisser

Rita upp rummets form och storlek på flera papper och låt fantasin flöda. Gör några olika tänkbara alternativ och låt dom gro ett tag innan du bestämmer dig. Kanske är det det mest oväntade förslaget som till sist står som vinnare och får fungera som ritning till din kommande badrumsrenovering.

Tänk tidlöst

Det finns inte bara många produkter att välja vid en badrumsrenovering utan också en hel del olika stilar. Alltifrån gammaldags stuk för en badrumsrenovering till extremt stilrent och modernt. Det man ska tänka på eftersom man lägger ut väldigt mycket pengar när man renoverar sitt badrum är att det ska vara så tidlöst som möjligt. Förhoppningsvis ska det hålla i 20 år och att välja en stil man gillar just för stunden kanske inte är så smart eftersom man riskerar att tröttna ganska snabbt.

Ett hett tips är att hålla det ganska neutralt och i en stil som fungerar med resten av bostaden. Har man en genomgående lantlig stil är det kanske det man ska välja även vid en badrumsrenovering men i övrigt är det klokt att välja något som inte sticker ut allt för mycket. Satsa istället på färgglad inredning och fina detaljer som går att byta ut när man känner för att testa en ny stil.

Gör det lättstädat

Ett annat renoveringstips att ha i åtanke när det blivit dags att ta tag i badrummet är att utforma det så att det blir så lättstädat som möjligt. Man vill gärna att badrummet ska kännas fräscht och då underlättar det om det går snabbt och enkelt att städa det. Välj en toalett som monteras på väggen så är det otroligt smidigt att komma åt att torka golvet under den.

Det finns även handfat och kommoder som är helt vägghängda, det vill säga utan ben som är i vägen när man kommer med dammsugare och skurmopp. Vad gäller andra ytor ska man se till att dom är lättåtkomliga. Ett väldigt högt skåp kan i vissa fall vara nödvändigt för att få plats med nödvändig förvaring men tänk på att det också bidrar till en yta som behöver städas på väldigt hög höjd.